7 Eylül 2009

kilise-cami'ler


cunda'da hiç camiye denk gelmedik. mutlaka vardır bir yerlerde mescidimsi bir şeyler ama biz görmedik gerçekten. ama sokak aralarında bolca kilise ve şapele rastladık ki dediğim gibi hepsi harap halde...


ayvalık'ta durum biraz farklı. yine birçok kilise var ve biz cami olarak inşa edilmiş hiçbir binaya rastlamadık (eskilerden bahsediyoruz tabi). gördüğümüz camiler ise camiden çok kiliseyi andırıyordu. tamam alışkınız kiliseden bozma camilere ama hiç mi orijinal cami yok? varmış aslında ama biz görememişiz: hamidiye camii varmış, sultan II. abdülhamit yaptırmış 19. yy ortalarında. tek özgün cami buymuş (kaynak wikipedia). onun varlığından haberdar değildik, yolumuza çıkmadığı için de pas geçmiş olduk :(




daha çok bilgi için buraya lütfen...



aşağıdakiler saatli cami / agios yannis kilisesi... zaten dışarıdan bakılınca hiç kimse inanmaz bu binanın öp öz cami olduğuna. ayvalık sokaklarında gezerken çan sesi duymuştuk. bu gidişimizde kilise sordum sokaktaki çocuklara. tarif ettiler. gidip baktık taksiyarhis kilisesi ile aynı durum: yıkılma tehlikesi yüzünden içeri girmek tehlikeli ve yasaktır. aynı çocukları bulup yine sordum: peki çan nereden çalınıyor? elleriyle camiyi işaret ettiler. saatli camiden saat başı çan sesleri yükseliyor saati söylemek üzere :)

şu karşıda çarmıha gerilmiş bir isa olsaydı kim şaşırırdı ki??

camiye 1928'de çevrilmiş. haliyle kıble tutmuyor. bunun için saflar binaya göre yamuk düzenlenmiş...



bu da dışarıdan görünen hali. maalesef objektif zar zor yetiyor çekmeye :(

bu da saatli camiden...




bu çınarlı cami / agios yorgi kilisesi... 1923 yılında camiye çevrilmiş. bu camiyi neden az fotoğraflamışım anlamadım. oysa çok güzel bir yapı (arşivleri kurcalamam gerek). cami ziyarete kapalı. aslında açıkmış daha önce ama midilli'den girit'ten gelen turistler içeri ayakkabılarıyla giriyorlarmış, namaz kılanları rahatsız ediyorlarmış diye kapatılmış ziyarete (!). bunları orada oturan bir amaca aynı bu cümlelerle söyledi...cemaat buraya iki güvercin bırakmış, hani şu renkli renkli paçalı olanlardan. onlar da üreyip gitmişler. şu an caminin her tarafı güvercinlerle çevrili. ama imam (turist istemeyen aynı imam heralde) istemiyormuş. güvercinler camiyi pisletiyorlarmış. bu aklıevvelin istanbul yeni camiden haberi yok heralde..

işte caminin cemaatinin bir kısmı.. kürt işçiler...

.
giriş...

.
ismini veren çınarı bulamadıysam da girişteki palmiye de olur bana :)

.
hayrettin paşa cami / kato panaya kilisesi... ayvalık'ın ilk kiliselerinden biriymiş. diğerlerinden farklı olduğu çok belli zaten. en başta bu ahşap!! bunun aynısından 13 nisan caddesi üzerinde de gördük. köhnemiş ve çürüyordu. hatta yıkılmıştı..

işte burada fatihin fethettiği yerdeki ibadethaneyi kendi dinine çevirmesinin gerekli / yerinde olup olmadığı tartışma haline geliyor ve de biz de çok tartıştık.. sonuca ulaşamadık ama şunda ısrarcıyım; camiye çevrilen kiliseler bir şekilde hayatta kalıyor, diğerleri cemaatsizlikten, ilgisizlikten (ve dışlanmaktan) yok olup gidiyor.. ha camiye çevirme tek şans mıdır? yoooooo. öyle bir şey diyen oldu mu?

hayrettinpaşa camii..


/ 30 agu 09


Hiç yorum yok: