11 Mayıs 2012

smithsonian national air & space museum



burayı gelmeden önce biliyordum çünkü bu müze kendi çapında bir efsane. washington dc.'ye gelenler beyaz sarayı görmeseler de olurmuş ama burayı görmezlerse katiyen olmazmış! buranın ne kadar güzel olduğunu şöyle anlatayım: burada o sıkışık programımıza rağmen 3 saate kadar durabildik. hadi diğer müzeleri de görelim diyemediler bile. gerçi zamanlarının bir çoğu müze hediyelik dükkanında geçti. ama dükkan gerçekten çok iyiydi. nazarımda müze kadar ilginçti. müze şimdiye dek hayatımda gördüğüm en sağlam müze/sergi diyeyim siz anlayın gerisini.




müzede her şeyin aslı mevcutmuş. en başta onu söyleyeyim. ve burada sadece abd menşeili füzeler, modüller, uçaklar, mekikler, istasyonlar yok. üstteki gibi bir çok cccp uzay programından parça var. hatta bana öyle geldi ki sscb'nin efsanevi uzay programından rusya'ya bi şey kalmamış. hepsi burada. bkz. yukarıdaki sputnik..


tabi ki apollo 11 uzay mekiğinin kumanda modülü. hatırlatma: aya ilk inen insan yapımı araç. ve ben dokundum! elledim tabiri caizse. siz hiç aydan gelen bir şeye dokundunuz mu? ben dokundum...


uçaklar bölümü.. uçakları söküp buraya gelmişler. içine girip kokpiti gezebiliyorsunuz camların ardından. ama çok sıkışıktı bir çoğu.. yine de ağzınız açık bakıp kalıyorsunuz onca şeye. millet boşuna kokpit uçuşu yaptım diye hava atmıyormuş.. pek bi classi





çeşit çeşit salonda bir sürü uçak var gezebileceğiniz. ben gibi asla uçaklara meraklı olmayan biri bile çok eğlendi burada..


ve bisiklet.. şu bağlamda burada: ilk uçağın mekanik aksamları bisikletten elde edilmiş efendim. bu wright kardeşlerin uçağının maketi vardı burada. o uçak bisiklet çarklarından müteşekkil imiş..





uçak motorları..


yuri gagarinin giysisi.. ( özel adı var mıydı bu giysilerin?)





bu da apollo 11'den. ya aldrin'in ya da neil armstrong'un.

uzay mekiklerini de gördük. çok ufak. insanın aklı hayali almıyor onca zamanı o küçücük mekanlarda nasıl geçirmişler? 25-30 m2 var yok. bir daha oturduğunuz 120 m2lik evlere laf etmeyin. valla çarpılırsınız..



sanki uzayla ilgili ne varsa bu müzede toplanmış. marsa inen araç, ay istasyonları, yörüngedeki araştırma istasyonları, uydular, modüller, kıyafetler vs. müthiş bir müze. tamam uçaklar da iyiydi ama başka yerlerde de böyle müzeler mutlaka vardır.

haaa bir de, bu müzeler smithsonian vakfının. vakıf abd hükümeti tarafından yönetiliyor ve finanse ediliyor. 19 tane bunun gibi müzesi varmış, bir de araştırma enstitüsü. ama ilginç ve güzel olan şey bu müzelerin hepsi ücretsiz! bağış yapmak serbest ama kimse girişte para diye yolunuza dikilmiyor.

(basit hesap ankara'da koç müzesine giriş 20 tl ise buraya en az 2000 tl vermek gerekirdi sanırım.. neyse şimdilik pas geçelim bu koç müzesi meselesini. kendince büyük bir misyonu üslendiğini düşünüyorum ben bu müzelerin.)

30 ekim 2011

Hiç yorum yok: