20 Ekim 2009

st. petersburg balmumu heykel sergisi

okula gidip gelirken afişini gördüğüm sergiyi pınar'ın (karşılayamadığımız) isteği sayesinde gördük.

"ilk olarak avrupa'da ölülere duyulan saygıyı belirtme ve esrarengiz (!) törenler düzenleme amacıyla yapılan heykeller..." diye bir ifade var serginin broşüründe. nasıl bir esrar anlamış değilim. amma velakin bilumum çarın ve bittabi lenin'in cesetlerinin mumyalanıp sergilenmesi ve ziyarete açılması az buçuk birşeyler anlatıyor bana. sosyolojide civil religion denilen hadise heralde :)

neyse. efendim. gittik gördük. pek bi sevdik..


yukarıdaki şahsiyet ivan grozni imiş. namı diğer "korkunç ivan". ne yalan söyleyeyim benim sergide en beğendiğim heykel buydu. adamın zaten güzel yapmışlar heykelini. bir de çok güzel bir yere koymuşlar ki ışıklar vursun yüzüne, efekt yapsın, gölgeli olsun. korkunç olsun. valla helal olsun yapana...






nazım hikmet.. türkiye'de ilk kez bu sergide sergileniyormuş...



napolyon bonaparte...



cengiz han...
iddiaya göre şu an dünya nüfusunun yedide biri onun soyundan gelmekteymiş...



hürrem sultan zevk-ü sefa aleminde tasviri...



fuzuli...



kanuni sultan süleyman..



yavuz sultan selim...



mimar sinan'ın elleri...


o meşhur fotoğraftan lenin!


wallpaper :)



tonton stalin :)
bu herifi bu kadar sevimli yapmayı nasıl becermişler..
bu bile başlı başına takdire şayan...


brejinev... ürkek brejnev


şeyh şamil... sergide gruplara rehberlik eden bir kız vardı. her gelen gruba ezberden aynı şeyleri anlatıyordu. ezberini de rus remi tarih tezlerinden yapmış (veya yaptırmışlar). onun söylediğine göre şeyh şamil rusların eline geçince ona pek bi iyi davranılmış, pek bi hürmet edilmiş. bir dediği ikiletilmemiş. hacca gitmesine bile izin vermişler.. koskoca direnişçiyi iki lafla yola getirmeye çalışıyor rus resmi tarihi....


kazanova... elinde kırmızı güller tutan versiyonu da vardı ama bu daha güzel..



bir korkunç ivan daha...



çar II. alexandre...


bu da benim beğendiklerimdendi...



marx baba... elindeki gazete muhtemelen le monde :)


dostoyevski... yazarın koca elleri...


emekçi....


atilla....


rivayete göre atilla değil attila... macarlara sormak gerek...

.

sergide burada fotosu olmayan heykeller: atatürk, latife hanım, timur, el farabi, da vinci (bunu biz de görmedik. avmnin bir yerlerine koymuşlar, rastlaşmadık), I. peter, I. katerina, II. katerina (hangisi baltacının yavuklusuydu?), kont koliostra, baron mnchausen, de eon, gorbaçov, yeltsin, beatles (bir sürü fotosunu çektim ama koyamadım buraya), elvis, arnol schwarzenegger (terminatör III hali. güzeldi ama ışık olarak berbat bir yerdeydi), fatih sultan mehmet, kemal sunal (çöpçüler kralındaki haliydi), osman bey (pek bi korkunçtu), yunus emre, ibni sina, levent kırca (aslında heykel güzel de ne alaka?).

foto konusuna gelince. sergi kapalı bir alandaydı. sergi alanının dışında alparslan, attila ve da vinci heykelleri vardı. geri kalan içerideydi maalesef. ışık çok yetersizdi ve sarı ampüllerle aydınlatılmıştı (muhtemelen etkiyi arttırmak için). bu da yetmezmiş gibi fon da siyahtı. mecburen manuel ayarları deneye deneye çektik fotoları. elden gelen budur.


ahanda burası saçmaladığım yerdir.. XV. louis ve markiz de pompadour :) madem her taraf siyah arkaplan. ben de siler kafama göre takılırım birader.

17 eki 2009

Hiç yorum yok: