21 Mayıs 2010

marsis




marsis! tolga sayesinde tanıdığımız, tanıştığımız harika grup! 13 nisan akşamı odtü bahar şenliğinde stad konserindeydiler. dinlemek başka şeymiş, izlemek görmek başka şey. ilk dinlerken herkes gibi ben de kazım'ı dinliyormuş gibi olmuştum. hatta ilk tepkim, yalan yok, 'kazım taklitçisi' olmuştu. nedense iyi yapılan her işi öncekilere tahvil etmek gibi bir hastalığımız var. ne büyük haksızlık! bu, bütün raggae sanatçılarını bob marley'e benzetmeye benziyor. bunu marsis'i dinleyene kadar anlamamıştım. en başta yaptığım haksızlığı tüm utancımla birlikte geri alıyorum. size en fazla yine kazım'a referansla 'kazım'ın takipçileri' denir ki bu sizler için ve bizler için gurur verici bir şey olsa gerek....






korhan özyıldız! marsis'in vokalisti.

bundan sonra ben susayım ekşi sözlük konuşsun:



solistin sesi de kendisi de kazım' a çok benziyor, müzikleri de aynı soluğu tattırıyor, dinlerken tüylerim diken diken oldu, gözlerim doldu, çok hislendim, ağızlarına, ellerine sağlık. 
(ninibell, 27.12.2009 05:14 ~ 10.02.2010 01:54)






kazım abinin taklidiyse de başımla beraber, değişmesinler daha da iyi olsunlar daha da çok tanınsınlar,(bu arada burnumun direği sızladı hem kendi hem tavrı hem sesi kazım abiye benziyor solistin,gitarlardan biri de -uzun saçlı çocuk- harun topaloğlunu andırıyor) tulum ve kemençe çok güzel oluyor gitar batari ile. helal olsundur size.
(abi sesi çok benziyor kazım'a! ) 

(melixir, 27.12.2009 02:16)




solisti kazım koyuncu'ya benziyor, deniliyor. ne güzel. ben de beni terk edip giden sevdiceğimin benzerlerini görüyorum ve uzaktan uzağa bakıp hasret gideriyorum zaman zaman. öyle bir şey sanırım bu da. olur yani. olmuş.  
(syd, 27.12.2009 09:40)








zuğaşi berepe den sonra severek dinlenilen karadeniz rock grubu. marsis dağı favorimdir. kazım koyuncuyu akla düşürür doğru. ama esas olan yaptıkları müziktir. kesinlikle dinlenilesi 
(melosaa, 28.12.2009 18:16)






tulumun eşsiz güzelliğini, gitarin yoğun notalarıyla birleştiren seyir zevki yüksek olan eşsiz gruplardan (jameskeenan, 31.12.2009 22:37)






efendiler!

$imdi kazım koyuncu'yla birlikte bir karadeniz rock olayı ba$ladı, iyi ki de ba$ladı ve bundan bir çok insan/grup etkilendi. marsis'de de aynı $ekilde gerçekle$mi$ bu olay. bu kötü bir $ey mi elbet değil, ama zamanla bundan kurtulup daha özgün görünen $eyler de çıkacaktır.

(kameraya el sallayan adam, 21.08.2008 11:30)






 nükleer fetişizmi değil, gayet yerinde bir biçimde nükleer karşıtlığı yapmaktadırlar. ve bunu içi boş sloganlarla değil başta küresel eylem grubununkiler olmak üzere bilimum nükleer karşıtı eyleme gerek konser vererek gerek bizzat katılarak yapmaktadırlar. hatta ilk büyük konserlerini çernobil'in yıldönümünde kadıköy'de düzenlenen nükleer karşıtı mitingte verdiler. çernobilden en çok etkilenen ve kanserin en yaygın olduğu, şimdi de nükleer santrallerle kirletilmek istenen bölge olan karadeniz'in içinden gelen ve içinden karadeniz gelen bir grup için başka türlüsü düşünülemezdi herhalde. (unconscious, 22.05.2009 15:34 ~ 15:37)






karmate ile beraber kazım' ın yolundan hırçınca gelen iki gruptan biridir. 
(batarmur, 26.08.2009 22:51)





kadıköy'de, nükleer karşıtı bir toplantıda verdikleri konserle tanıdığım grup. disko kralında kendilerini hatırlatmalarıyla, yeniden içime kazım koyuncu özlemi düşürmüştür. iki gündür; bir marsis bir kazım derken bir baktım ki ödev yapıyorum. o kadar etkilendim yani. kazım koyuncu'yla asıl benzer yönleri şekilleri değil de yaptıkları müziğin kalitesi ve yenilikçi oluşu bence. yıllardır her karadenizli şarkıcının söylemekten bıkmadığı bilindik şarkıları değil de daha az duyulmuş şarkıları hatta yeni şarkıları söylüyorlar. 
(nabercanki, 28.12.2009 07:48)





sabah sabah dinlerseniz heryere horon çeke çeke gidebilmeniz için gerekli enerjiyi verebilcek şarkılara sahip grup 
(kravisnitoltol, 11.01.2010 16:46 ~ 12.01.2010 16:40)



folk ezgileri bünyesinde toplamış güzel bir rock grubu 
(uriel, 09.04.2010 09:54)



her şarkısını zevkle dinleyebileceğiniz gruptur kendileri, ayrıca çok da iyi bir canlı performansları vardır. sadece albüm şarkılarını değil değişik karadeniz türkülerini de çok güzel yorumlarlar. 
(duzovadakikeklik, 31.03.2010 23:19)



kimselerin bilmesini istemediğim gruptur, mazallah dillere düşecek de bozulacak diye korkuyorum 
(gut, 28.04.2010 14:45)




naif kendi hallerinde müziklerini yapan insanlardır. hem kendi şarkılarından hem de kazım koyuncu şarkılarından oluşan repertuarları gayet hoştu. takdir ettik kendilerini efenim. solist abi ciddi manada kazım koyuncu'ya benzemektedir. ama bu zerre rahatsız edici değildir aksine kazım koyuncu'yu özlemiş bünyeler için ilaç gibi bir benzerliktir. 
(crimean, 02.05.2010 01:06)



 ekşiden bu kadar alıntı yeter de artar bile. çoğu kişi benimle aynı hissiyattaymış. ne güzel!

konserin en başında fotoğraf çekebilmek için sahnenin ışıklarına tırmandım. ilk fotolar oradan. sonra ilkay'la beraber o kadar tepinen ve horon tepen insanın arasından küfür yeme pahasına olsa da sahnenin önüne geldik. ve orada ilkay çekmeye başladı fotoları. yalnız bir sorun vardı. sahnenin yüksekliği ilkay'ın çenesini aştığı için kızcağız alttan, ışıklara doğru ayaksız çekmek zorunda kaldı. o da kendi tarzını oluşturdu :) . yeri geldi enstantane uzatıldı, yeri geldi ışık patlatıldı, yeri geldi iso yükseltilip karanlık kareye alınmaya çalışıldı. işte yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğraflar bu çabanın ürünleri. bazı fotoğraflar grup üyelerine haksızlık yapmamak için kondu buraya. ama net değil, ama grenli. napalım, bulunduğumuz açı neye izin veriyorsa öyle yaptık. o toz dumanın arasında, ışıklar objektife girerken çekim yapmak kolay değil...

 

dememek gerek belki ama kazım'ı özlemişiz harbiden...

son söz yine ekşiden olsun:

bugün odtü stadyumunu coşturmuş olan gruptur kendileri. 45'liklerin ardından çıkıp bizi bolca dans ettirmiş, horon teptirmiş müziğe doyurmuşlardır. 

canı gönülden müzik kariyerlerinin başarılarla dolu devamını diliyorum. hatta öpücük atıyorum burdan kendilerine. 
(prozodi hatasi, 14.05.2010 00:14)




  yine gelin! çok iyisiniz!!! çok teşekkürler !!!




Korhan Özyıldız: Vokal

Ceyhun Demir Abaşişi: Kemençe, geri vokal

Mustafa Gökay Ferah: Tulum, geri vokal

Çağatay Kadı: Elektrik gitar, akustik gitar

Evren Arkman: Bas gitar, geri vokal

Yaşar Kadir Baş: Davul, perküsyon, geri vokal


13 mayıs 2010

 

1 yorum:

tolgaselcuk dedi ki...

horondan omuzlarımız ve ayaklarımız ağrıyodu ertesi gün.şenliklerde tek eğlenebildiğim gündü. sahnedeki duruşları kazım koyuncuya benzediği kadar sahne dışında ki duruşlarıyla da onu hatırlatıyolar. karadeniz isyandadır hareketiyle ortak hareket ediyolar. tekel direnişi zamanında da ankaradaya geldiler biliyosun. severek tahip ediyoruz artık kendilerini:)